Hematoloji, kan hücrelerinin ve bu hücrelerin üretildiği kemik iliği, lenf bezi ve dalak gibi organların hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Kan hastalıkları, kandaki 3 ana bileşenden (eritrosit, lökosit ve trombositler) herhangi birinin işlevinde bozukluğa, sayıca artış ya da azalışına yol açabilir. Anemiler (Demir eksikliği, folat ve Vitamin B12 eksikliği), trombositopeniler (ITP), kalıtsal faktör eksiklikleri, hemoglobinopatiler (Akdeniz anemisi..), trombosit fonksiyon bozuklukları, kanama diyatezleri ve trombofili (pıhtılaşma eğilimi) gibi hastalıklar selim huylu (benign) hematolojik hastalıklardır.
Habis (malign) huylu hematolojik hastalıklar ise aşağıda özetlenmiştir;
- Akut Myeloid Lösemi
- Akut Lenfoblastik Lösemi
- Kronik Lenfositik Lösemi
- Miyelodisplastik Sendrom
- Kronik Miyeloid Lösemi
- Kronik Miyeloproliferatif Neoplaziler (Esansiyel trombositoz, Polisitemia vera, Miyelofibrozis…)
- Hairy Cell Lösemi
- Histiositozis
- Multiple myelom ve diğer plazma hücreli neoplaziler
- Hodgkin Lenfoma
- Non Hodgkin Lenfoma
Semptom ve Bulgular: Kalp çarpıntısı, halsizlik, cildin soluk olması, zayıflama, kilo kaybı, deri kanamaları, eklem içi kanamalar, diş eti şişmesi ve kanaması, ciltte kolay morarma, kaşıntı, lenf bezlerinde büyüme, dalakta büyüme ve ağrı, safra kesesinde taş, idrardan kan gelmesi, saç dökülmesi, yüksek ateş, böbrek fonksiyonlarında bozulma, tırnaklarda bozukluk…..
Hematolojik hastalıkların tanısında tam kan sayımı, rutin biyokimya ve bazı özel kan tetkikleri, periferik kan yayması, görüntü yöntemleri, kemik iliği aspirasyonu ve biyopsi, lenf nodunun biyopsisi gibi yöntemlerden yararlanılmaktadır.
Hastanemizde hematoloji polikliniği ilk kez 09.03.2015 tarihinde hizmet vermeye başlamış olup halen 1 hematoloji polikliniğimiz, 50 yataklı ayaktan kemoterapi ünitemiz, alanında deneyimli hemşirelerimiz ve tıbbi sekreterlerimiz ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz.
İDARİ VE EĞİTİM SORUMLUSU
- Prof. Dr. Sema BASAT
UZMAN DOKTORLARIMIZ
- Uzm.Dr. Hakan KESKİ