Manyetik Rezonans (Emar)(MR)
04 Ağustos 2022

Manyetik Rezonans (MR) (Emar) Nedir?    r_video.PNG

Manyetik rezonans (Emar) (MR) görüntüleme büyük mıknatıslar ile güçlü manyetik alan oluşturularak, bu alan içerisinde radyo dalgaları kullanılarak uygulanan bir tekniktir. Bu teknik, belirli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırt etmek ve sağlıklı ya da hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılır.

Manyetik Rezonans (Emar) (MR) neden çekilir?    r_video.PNG

Manyetik Rezonans, vücudun değişik bölgeleri için farklı amaçlarla uygulanabilir. Nörolojik rahatsızlıklarda, baş ağrılarında, migren ya da beyin tümöründen şüphelenilen hastalarda, epileptik nöbet geçiren hastalarda, göz veya kulak hastalıkları, çene eklemi problemi olan hastalarda, omurga problemleri olan hastalarda, disk kaymaları ve disk fıtıklarında, omuz, diz gibi eklemler ve bağların değerlendirilmesinde, spor yaralanmalarında, kalp hastalıklarında, göğüs veya batın içerisindeki herhangi bir organ rahatsızlıklarında, kemik yapısı hastalıklarında Manyetik Rezonans değerlendirme yapılabilir. Manyetik Rezonans ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden de incelenebilir. Bazı hastalıkların tanı ve teşhisinde gereklilik halinde alerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. Beyin fonksiyonları da değerlendirildiğinden dolayı Manyetik Rezonans, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Radyolog doktorlar inceleme sonrasında elde edilen görüntüleri değerlendirerek bilgisayar aracılığıyla bazı analizler yapabilirler.  Bu analiz sonuçlarına göre daha detaylı ve farklı bilgiler, 3 boyutlu görüntüler, fonksiyonel görüntüler, biyokimyasal incelemeler, spektroskopi ve anjiografi görüntüleri  elde edebilirler.

Hastanenizde Manyetik Rezonans (Emar) (MR) merkezi nerede bulunmaktadır?    r_video.PNG

Hastanemizde her iki binada Emar (MR) merkezi bulunmaktadır. Hastane geneli yetişkin poliklinik hastalarımıza ve yatan hastalarımıza Ana bina 0. katta Manyetik Rezonans (Emar) (MR) birimi içerisinde hizmet verilmektedir.

Çocuk hastalarımız için Kadın Doğum ve Çocuk binası giriş katta Manyetik Rezonans (Emar) (MR) birimi içerisinde işlemler yapılmaktadır. Çocuklar için anestezili Manyetik Rezonans çekimi de bu binada gerçekleştirilmektedir

Manyetik Rezonans (Emar) (MR) randevusu almak için ne yapmalıyım?    r_video.PNG

Doktorunuz Manyetik Rezonans(Emar) tetkikini istedikten sonra yetişkin poliklinik hastalarımızın ve yatan hastalarımızın Ana bina 0. katta Manyetik Rezonans (Emar)(MR) birimi sekreterliğine kimlikleri ile başvurmaları yeterlidir. Randevu durumuna göre en yakın bir tarihe randevunuz verilecektir. İlaçlı yapılacak çekimler için ilaç yazımı odasına yönlendirileceksiniz.

Çocuk hastalarımız için Kadın Doğum ve Çocuk binası giriş katta Manyetik Rezonans (Emar) (MR) birimi sekreterliğine kimlikleri ile başvurmaları yeterlidir. Randevu durumuna göre en yakın bir tarihe randevunuz verilecektir. İlaçlı yapılacak çekimler için İlaç yazımı odasına yönlendirileceksiniz. Çocuklar için anestezili Manyetik Rezonans çekimi de burada gerçekleştirilmektedir.

Manyetik Rezonans çektirmeden önce hastalarımıza bilgilendirme ve rıza belgesi verilecektir. Aşağıdaki linki tıklayarak bu belgeyi evdeki bilgisayarınıza indirebilir ve çıktı alabilirsiniz. İmzaladıktan sonra beraberinizde hastaneye getirmeniz gerekmektedir. Bu belgeyi unutan hastalarımız için Manyetik Rezonans sekreterliği bu belgeyi size imzalamanız için verecektir. 

Manyetik Rezonans (Emar) (MR) bilgilendirme ve rıza belgesi için lütfen tıklayınız.pdf

Please click for Magnetic Resonance (MR) information and consent document.pdf

                                                                                                                           
الرجاء النقر للحصول على معلومات التصوير الرنين المغناطيسيي ووثيقة الموافقة.

İlaçlı Manyetik Rezonans (Emar) (MR) çekimleri için ilacı nasıl yazdırabilirim?    r_video.PNG

MR (Emar) sekreterliğinden alınan belgeler ile Ana bina 0. kat ilaç yazdırma odasına gelinir. Hastanın kan tahlilleri içerisinde üre ve kreatin değerlerine bakılır. Bu tahliller yapılmamışsa ve hasta muayene olduğu gün ilaç yazımına gelmiş ise tahlil girişleri buradan yapılabilir. Ancak muayene olduğu gün üzerinden 24 saat geçmiş ise ilaç yazımına gelen hasta MR (Emar)  isteyen doktora tahlil girişleri için tekrar geri yönlendirilir. Tahlil sonuçları çıktıktan sonra hasta tekrar ilaç yazımı odasına gelir. Hastanın kilo-boy bilgisi alınarak herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığı sorgulanır. Yazılan reçetedeki ilaçlar en geç üç gün içerisinde eczaneden alınmalıdır. Şayet bu reçete üç gün içerisinde alınmazsa bu işlemleri en başından itibaren tekrar etmek gerekecektir. Çekimin yapılacağı gün hastanın aç olması gerektiğinden şeker ilaçlarını almadan gelmeleri istenmektedir. REÇETEDE YAZILAN İLAÇLARI ECZANEDEN ALDIKTAN SONRA KESİNLİKLE KULLANMAYINIZ. Manyetik Rezonans (Emar) (MR) çekiminden önce MR (Emar)  çalışanları bu ilacı sizden talep edecektir.

Hastanenizde ne tür Manyetik Rezonans (Emar) (MR) çekimleri yapılmaktadır?    r_video.PNG

Hastanemizde yapılan başlıca Manyetik Rezonans tetkikleri şunlardır:

Beyin MR
Diffüzyon MR
Tüm Batın MR
Kulak MR
Orbita MR
Boyun MR
Temporomandibular Eklem MR
Anjio MR
Spectroskopi MR
Kardiyak MR
Meme MR

    Ayrıntılı Manyetik Rezonans tetkik listesi için lütfen tıklayınız.pdf

    Manyetik Rezonans (Emar) (MR) nasıl çekilir?    r_video.PNG

     Hastalarımız Emar(MR) çalışanlarının talimatlarına uyarak kıyafetlerini Emar(MR)'a girebilir hale getirmelidir. Manyetik Rezonans (Emar)(MR) cihazının sedyesine uzanması istenir. Sağlık görevlisi hastanın çekim için gerekli pozisyonunu ayarlayarak çekilen bölgeyi cihazın orta kısmına doğru ilerletecektir. Hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Cihaz odasında ve cihaz içerisinde kamera ve mikrofon bulunduğu için yetkili kişi ile acil bir durumda konuşulabilmektedir. Ayrıca kapalı Emar(MR)'ların iki ucu açık bir silindir şeklinde olduğu unutulmamalıdır. Emar(MR) cihazı içerisine girdiğiniz zaman herhangi bir ağrı yaşamazsınız. Emar(MR) cihazlarında bulunan mıknatıs daha verimli görüntüler elde edebilmek için sürekli olarak güçlü vurma sesleri çıkarmaktadır. Emar(MR) cihazında bu sesleri duymamanız ya da daha az duymanız için müzik veya kulak tıkaçları verilmektedir. Klostrofobiniz bulunuyor ise doktorunuz ile daha önceden bu konu hakkında konuşmalısınız. Hastalarımızın sakin bir şekilde çekim boyunca hareketsiz kalmaları gereklidir. Bazı durumlarda görüntü kalitesini iyileştirmek ve tanının güvenliğini artırmak için özel tasarlanmış Emar(MR) kontrast maddesi enjekte edilebilir. Bu ilaçlar Emar(MR) görüntülerinin detaylarını netleştirmeye yardımcı olacaktır. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda hastaya gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

    Manyetik Rezonans (Emar) (MR) randevusuna gelmeden önce herhangi bir hazırlık gerekiyor mu?    r_video.PNG

    Emar(MR) için bazı çekimler dışında ekstra bir ön hazırlığa gerek yoktur. Aksine bir uyarı yapılmadıkça hastalarımız yemeklerini yedikten sonra ya da ilaçlarını alarak çekime gelebilirler. Özellikle "entero" çekimleri için hastamız randevusuna aç olarak gelerek beraberinde getirdiği ve görevli tarafından kendisi için hazırlanan 1,5 litre suyun tamamını 2 saat içerisinde içmelidir. Batın Emar(MR)’ı ve bazı özellikli Emar(MR) çekimlerinde ilaç kullanılacağı için en az 8 saatlik bir açlık yeterli olacaktır.

    Emar(MR) cihazına girmek için nasıl hazırlanmalıyım?    r_video.PNG

    Hastanın Emar(MR) çekimi için tıbbi geçmişi ile ilgili bir form doldurması gerekmektedir. Ayrıca hasta üzerinde bulunan manyetik alandan etkilenecek, saat, kredi kartı, metal eşya, korse, silah, madeni para, takı, toka, gözlük, peruk, protez, sütyen ve işitme cihazların gibi malzemeleri Emar(MR) odasına girmeden önce çıkarmak zorundadır. Eğer mesane doluysa aksi söylenmedikçe çekim öncesi idrarını yapmasında bir sakınca yoktur. Daha önce herhangi bir cerrahi operasyon ile vücudunuza yerleştirilen metaller sağlığınız açısından problem oluşturabilir. Manyetik Rezonans cihazına girmeden önce görevli kişiye bilgi vermelisiniz. Metal olarak değerlendirebileceğiniz; eklem protezleri, yapay kalp kapakçıkları, kalp defibrilatörü, kalp pili, iç kulak protezi ve şarapnel parçası gibi metaller hakkında uyarmalısınız. Manyetik Rezonans cihazına gireceğiniz zaman hamile olup olmadığınız önemli bir husustur. Manyetik alan fetüs üzerinde özellikle ilk üç ay etkili olduğu için kontrollü Emar(MR) çekimleri yapılmaktadır. Bu nedenden dolayı hamile olup olmadığınız konusunda emin olmalısınız. Herhangi bir şüpheniz varsa bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

    Manyetik Rezonans (Emar) (MR) hangi durumlarda yapılmaz?    r_video.PNG

    Vücudunda metal protez bulunan hastalarımızın metalleri MR cihazı içerisindeki manyetik alanda yerinden oynayabilir. Ortalama 15 yıl öncesinden takılan protezlerde bu risk bulunmaktadır. Hastalarımızın böyle bir durumu varsa protezi takan doktordan Emar(MR) uyumlu olup olmadığına dair imzalı bir belge getirmeleri gerekmektedir. Kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips, şant takılmış kişiler, kendilerine ameliyat sonrası verilen firma numaralarını arayarak Emar(MR) çekimlerinin olduğu bilgisini vereceklerdir. Firma Emar(MR) uyumluluğu ile ilgili gerekli, evrakları hastaya ulaştırabilmektedir. Kalp pili olanlarda firma, Emar(MR) randevu saatinde ilgili hastaneye gelerek hastanın Emar(MR) cihazına girebilmesi için gerekli uygulamaları yapabilmektedir. Eğer doktorunuz sizden Manyetik Rezonans tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın. Bu işlem kapalı yerlerde kalamayan hastalara uygulanamamaktadır. Bu nedenle açık Emar(MR) geliştirilmiş olup, bu tür hastalar açık Emar(MR)'da görüntülenebilir.

    Manyetik Rezonans (Emar) (MR) ne kadar sürer?    r_video.PNG
    Emar(MR) incelemesi 5 ile 30 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği tetkik talebine, hastaya ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.

    Hastanenizde anestezili Manyetik Rezonans (MR) (Emar) yapılıyor mu?     r_video.PNG

    Hastanemizde sadece çocuk hastalarımıza ve bilinci açık olmayan engelli hastalarımıza anestezili Emar(MR) yapılmaktadır. Yetişkin hastalarımız için anestezili Emar(MR) 
    YAPILMAMAKTADIR.

    Manyetik Rezonans (Emar) (MR) görüntülemede radyasyon var mıdır?     r_video.PNG

    Emar(MR)'ta iyonize ya da partiküler radyasyon riski yoktur. Emar(MR) cihazları sayesinde elde edilen yüksek kalitede görüntüler sağlık problemlerinize önceden teşhis konulmasına yardımcı olur. Radyo dalgaları veya manyetik alana maruz kalmanızın sağlık problemleriniz açısından tespit edilmiş herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

    Manyetik Rezonans (MR) (Emar) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım?    r_video.PNG

    Çekim yapıldıktan hemen sonra görüntüler hastane sistemine yüklenecektir. Emar(MR) için uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.