Bilgisayarlı Tomografi incelemesi vücudunuzun tamamı ya da bir bölümünün röntgen ışınları aracılığıyla bilgisayar kullanarak görüntülenmesidir. Bilgisayarlı Tomografi inceleme sırasında vücudunuzu geçen röntgen ışınları elektronik detektörler tarafından kaydedilir. Bu detektörler bilgiyi bilgisayara yollar ve bilgi bir görüntüye dönüştürülür.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) (CT) neden gereklidir?
Tomografi, vücuttaki belli bir kesiti görüntülemek için kullanılır. Bu kesit X ışınlarıyla görüntülenir ve görüntüler monitöre yansır. Görüntüler kaydedildikten sonra tedaviyi yürüten doktor ile paylaşılır. Bilgisayarlı Tomografi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan zorunlu bir yöntemdir. Hücre ve dokuların incelenmesi hastalığın tedavi edilebilmesi için gereklidir. Çekim süresinin çok kısa olması nedeniyle acil servis ve travma hastalarında kullanılacak ilk görüntüleme tetkiklerinden biridir.
İlaçlı veya ilaçsız Bilgisayarlı Tomografi (BT) nedir?
İlaçlı ve ilaçsız tomografi olmak üzere iki farklı yöntem vardır. İlaçlı tomografi yönteminde, kontrast madde adı verilen bir ilaç damar yolundan veya suya karıştırılarak içmesi için hastaya verilir. Bu ilaç ağız yoluyla veya damar yolundan enjekte edilerek verilmektedir. Söz konusu madde vücutta incelenmek istenen yerin parlamasını ve daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Bu ilaç olmadan yapılan tomografi işlemine de ilaçsız tomografi denilmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemede radyasyon var mıdır?
İşlemin gerçekleştirilmesinde X ışını kullanıldığından radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde bu görüntüleme istisnai durumlarda yapılmaktadır. Ancak günümüzde gelişmiş yeni cihaz ve teknolojilerle hasta güvenliği için radyasyon dozu mümkün olduğunca en aza indirgenerek görüntü elde edilmektedir.
Hastanenizde Bilgisayarlı Tomografi (BT) nerede bulunmaktadır?
Poliklinik hastalarımız için Bilgisayarlı Tomografi, Ana bina 0. katta Radyoloji birimi içerisinde hizmet verilmektedir.
Acilden gelen hastalar için Acil BT birimi, Ana bina 1. katta Acil Servis içerisinde bulunmaktadır.
Hastanenizde ne tür Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekimleri yapılmaktadır?
Hastanemizde yapılan başlıca BT tetkikleri şunlardır:
- Beyin Bilgisayarlı Tomografi
- Batın Bilgisayarlı Tomografi
- Paranazal Sinüs Bilgisayarlı Tomografi
- Boyun Bilgisayarlı Tomografi
- Toraks Bilgisayarlı Tomografi
- 3 D (Üç boyutlu) Bilgisayarlı Tomografi
- Anjiografi Bilgisayarlı Tomografi
- Sanal Endoskopi Bilgisayarlı Tomografi
- Dinamik, Trifazik, Bifazik Bilgisayarlı Tomografi
- Bilgisayarlı Tomografi eşliğinde girişimsel işlemler
- Bilgisayarlı Tomografi Perfüzyon
Ayrıntılı BT tetkik listesi için lütfen tıklayınız.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) randevusu almak için ne yapmalıyım?
Doktorunuz Bilgisayarlı Tomografi tetkikini istedikten sonra yetişkin poliklinik hastalarımıza ve yatan hastalarımıza Ana bina 0. katta Bilgisayarlı Tomografi birimi sekreterliğine kimlikleri ile başvurmaları yeterlidir. Randevu durumuna göre en yakın bir tarihe randevunuz verilecektir. İlaçlı yapılacak çekimler için İlaç yazımı odasına yönlendirileceksiniz. Bilgisayarlı Tomografi çektirmeden önce hastalarımıza bilgilendirme ve rıza belgesi verilecektir. Aşağıdaki linki tıklayarak bu belgeyi evdeki bilgisayarınıza indirebilir ve çıktı alabilirsiniz. İmzaladıktan sonra beraberinizde hastaneye getirmeniz gerekmektedir. Bu belgeyi unutanlar için Bilgisayarlı Tomografi sekreterliği bu belgeyi size verecektir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) bilgilendirme ve rıza belgesi için lütfen tıklayınız.pdf
Please click for Computed Tomography (CT) (BT) information and consent document.pdf
الرجاء النقر للحصول على معلومات التصويرالطبقي المحوري ووثيقة الموافقة .
Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekimleri için ilacı nasıl yazdırabilirim?
Bilgisayarlı Tomografi sekreterliğinden alınan belgeler ile Ana bina 0. kat ilaç yazdırma odasına gelinir. Hastanın kan tahlilleri içerisinde üre ve kreatin değerlerine bakılır. Bu tahliller yapılmamışsa ve hasta muayene olduğu gün ilaç yazımına gelmiş ise tahlilleri ilaç yazımı odasından girilebilir. Ancak muayene olduğu gün üzerinden 24 saat geçmiş ise ilaç yazımına gelen hasta Bilgisayarlı Tomografi isteyen doktora tahlil girişleri için tekrar geri yönlendirilir. Tahlil sonuçları çıktıktan sonra hasta tekrar ilaç yazımı odasına gelir. Hastanın kilo-boy bilgisi alınarak herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığı sorgulanır. Yazılan reçetedeki ilaçlar en geç üç gün içerisinde eczaneden alınmalıdır. Şayet bu reçete üç gün içerisinde alınmazsa bu işlemleri en başından itibaren tekrar etmek gerekecektir. Hasta şeker ilacı kullanıyorsa 3 gün öncesinden ilacı bırakması istenir. REÇETEDE YAZILAN İLAÇLARI ECZANEDEN ALDIKTAN SONRA KESİNLİKLE KULLANMAYINIZ.Bilgisayarlı Tomografi çekiminden önce teknisyen bu ilacı sizden talep edecektir. Hazırlık için randevu saatinden en az 1 saat önce hastaneye gelmeniz gerekmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) öncesi ne yapmalıyım?
Randevu öncesi herhangi bir talimat verilmemişse hazırlık yapmanıza gerek yoktur; ancak ilaçlı çekimler için aç gelmeniz istenebilir. Bunun için en az sekiz (8) saatlik bir açlık gereklidir. Bazı çekimler için sizden 1,5 litre su istenir. Bilgisayarlı Tomografi sekreterliğine randevu saatinden en az bir (1) saat önce 1,5 litre suyla beraber başvurmanız ve işlemlerinizi başlatmanız gerekmektedir. İlaçlı Bilgisayarlı Tomografi'lerde beraberinizde getirdiğiniz ilaç (kontrast madde) damar yolunuzdan veya suya katılarak içirilerek işlem yapılmaktadır. Ayrıca hastanın tomografi çekilecek bölgedeki takıları ve metal eşyaları kesinlikle çıkarması gerekecektir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) nasıl yapılır?
Bilgisayarlı Tomografi odasına girdiğinizde görevli inceleme masasına yatmanızı isteyecektir. Vücudunuzun görüntüleri alınırken her iki ucu açık simit şekline benzeyen yuvarlak bir tarayıcının içinde masa ileri veya geri hareket edecektir. İnceleme sırasında sakin bir şekilde yatmanız ve bazen bazı özel nefes alma uyarılarına uymanız istenecektir. İşleminiz ilaçlı yapılacak ise damardan kontrast madde verilerek inceleme tekrar yapılabilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) işlemi ne kadar sürer?
Bilgisayarlı Tomografi incelemesi 1 ile 10 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan hastaya, cihaza, tetkik talebine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) sonrası ne yapmalıyım?
İncelemeden sonra günlük işlerinize dönebilirsiniz. Eğer inceleme sırasında damardan kontrast madde verilmişse bu maddenin vücudunuzdan çabuk atılmasına yardımcı olmak için sıvı gıda alımınızı arttırabilirsiniz.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım?
Çekim yapıldıktan hemen sonra görüntüler hastane sistemine yüklenecektir. Bilgisayarlı Tomografi için uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.