Mamografi
16 Eylül 2022

Meme kanseri nedir?   r_video.PNG

Meme kanseri; memeyi oluşturan süt bezlerinin ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmaları sonucunda gelişir. Teknolojik gelişmelerle sağlanabilen erken tanı, meme kanserine karşı en önemli mücadele yöntemidir. Erken tanı için temel adımlar düzenli yapılan muayene, Ultrason (USG) ve mamografi kontrolüdür.

Dijital mamografi nedir?   r_video.PNG

Mamografi ile memede farklı yoğunluktaki dokuların ayırt edilmesi sayesinde, erken evre meme kanseri bulgularından olan kireçlenme odaklarının veya küçük nodüllerin kolaylıkla görüntülenmesi sağlanır. Dijital mamografi cihazı, memenin sıkıştırılma şiddetini meme dokusuna göre ayarlayarak hastanın daha az ağrı duymasını sağlar. Görüntüler dijital ortamda çok yüksek çözünürlüklü büyük monitörlere gönderilmektedir. Görüntüler üzerinde daha detaylı inceleme yapılarak arşivlenen önceki dijital görüntüleri ile karşılaştırma yapmak mümkün olmaktadır.

Mamografi ne zaman çekilmelidir?   r_video.PNG

Bayanların son mensturasyon (regle dönemi) bitiminden sonraki hafta içerisinde mamografi çektirmesi ağrı hissetmemesi açısından uygundur.

Hastanenizde Mamografi nerededir?   r_video.PNG

Hastanemizde iki adet mamografi cihazı bulunmaktadır. Her iki çekim odası da Kadın Doğum ve Çocuk binası Görüntüleme Merkezinde Radyoloji Kliniği içerisindedir.

Mamografi çektirmek için ne yapmalıyım?  r_video.PNG 

Genellikle genel cerrahi meme polikliniği olmak üzere, kadın doğum ve diğer poliklinik doktorları mamografi talebi yapabilmektedir. Bilgisayar girişleri tamamlanan hastalar, Kadın Doğum ve Çocuk binası Görüntüleme Merkezi içerisinde Radyoloji bölümü sekreterliğine gelerek randevu almaları gerekmektedir.

Mamografide randevu işlemleri nasıldır?   r_video.PNG

Kadın Doğum ve Çocuk binası Görüntüleme Merkezi içerisinde Radyoloji bölümü sekreterliğine geldikten sonra kliniğin uygun olduğu en yakın bir tarihe randevu verilmektedir.

Mamografide çekim süresi ne kadardır?   r_video.PNG

Tahmini işlem süresi 10-15 dakika arasıdır.

Mamografide ne tür çekimler yapılmaktadır?   r_video.PNG

Cihazımız tomosentez özelliğine sahip olup, gerekli görüldüğü takdirde doktor eşliğinde çekimler yapılmaktadır. Mamografi rutin çekimleri, spot grafiler, magnifikasyon grafileri, spesifik çekimler ile mamografi eşliğinde tel ile meme işaretleme de kliniğimizde yapılmaktadır. Mamografi sonucunda tespit edilen şüpheli lezyonlara, ultrasonografi eşliğinde ince veya kalın iğne ile biyopsi uygulanabilmekte ve alınan örnekler değerlendirilerek kesin tanı konulabilmektedir. Bu tetkikler doktorun isteği doğrultusunda çekilmektedir.

Mamografi randevusunu aldıktan sonra çekime gelmeden önce nasıl hazırlanmalıyım?   r_video.PNG

Hastalarımız çekime gelmeden önce kol altı temizliğini yapmalı ve duş almalıdır. Koltukaltı ve göğüslere parfüm, deodorant vb. ürünler uygulamamalıdır. Daha önce yapılmış tetkikleri varsa mutlaka beraberinde getirmelidir. İşlem sırası geldiği zaman hasta içeri alınacaktır. 

Mamografi çekimi nasıl yapılmaktadır?   r_video.PNG

Mamografi çekiminde meme 2 plastik tabaka arasında sıkıştırılarak genellikle 2 farklı pozisyonda görüntü elde edilir. Sıkıştırmanın nedeni hastanın hareketini azaltmak, daha keskin görüntü oluşturabilmek ve düşük doz radyasyon kullanabilmektir. İnceleme sırasında uygulanan baskı nedeni ile memelerde ağrı hissedilebilir. Kısa sürede ağrı kendiliğinden geçecektir. Çekim mamografi teknikeri tarafından gerçekleştirilmektedir. Hastanemizde bu işlem bayan teknikerler tarafından yapılmaktadır.

Mamografi ve meme ultrasonu aynı gün çekilir mi?   r_video.PNG

Mamografi çekimi yapıldıktan sonra meme ultrasonu çekilmesi daha uygundur.

Mamografi çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım?   r_video.PNG

Çekim yapıldıktan beş(5) iş günü sonra sonuçlar hastane (HIS) sistemine yüklenecektir. Hastalarımız Kadın Doğum ve Çocuk binası Görüntüleme Merkezi, Radyoloji sekreterliğinden saat 14:00-15:30 arasında sonuçlarını yazılı olarak alabileceklerdir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız  e-nabız    şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.