Skolyoz-Ortoröntgenogram
21 Aralık 2022

Skolyoz nedir?    r_video.PNG

“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. 

Skolyozun belirtileri nelerdir?    r_video.PNG

Skolyozun belirtileri şunlardır:

  • Omurgada gözle görülebilen eğrilik,
  • Bir yana eğilme ve eğiklik,
  • Düz olmayan omuzlar,
  • Bir omuz veya kalçanın çıkıntılı olması,
  • Kaburgaların orantısız durması,
  • Giysilerin bedene iyi oturmaması veya uymaması
  • Sırt ağrısı olabilmektedir. Bu şikayetler kişiye veya hastalığın durumuna göre çeşitlilik göstermektedir.

Skolyoz genetik bir hastalık mıdır?    r_video.PNG

Skolyoz doğuştan olabildiği gibi, doğumdan sonraki gelişim sürecinde ya da ergenlik döneminde de sebebi bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir. Gebelik sırasındaki enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve bazı vitamin eksiklikleri bu sağlık sorununa yol açabilir. Ergenlik çağındaki skolyoz genellikle kız çocuklarında, sık olarak belde ve sırtta görülür ancak sebebi tam olarak belli değildir. Bu rahatsızlığın genetik olduğuna dair hiçbir açıklayıcı bulguya rastlanmamıştır. 

Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) nedir?    r_video.PNG

Farklı kemik hastalıkları, eklem ya da nörolojik hastalıklar neticesinde ekstremitedeki (genellikle bacakların) uzunluk ve açısal bozukluklarının (deformitelerin) görüntülenmesini sağlayan bir radyolojik yöntemdir.

Skolyoz ve Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) çektirmek için ne yapmalıyım?    r_video.PNG

Hastanın rahatsızlığına göre genellikle ortopedi veya  fizik tedavi doktoruna muayene olmaları gerekmektedir. Doktor tetkiki istedikten sonra hastalarımızın Radyoloji kliniğine başvurmaları gerekmektedir.

Skolyoz ve Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) hastanenizde nerede çekilmektedir?    r_video.PNG

Ana bina 0. kat Radyoloji Kliniği sekreterliğine başvurmaları gerekmektedir. 

Skolyoz ve Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) tetkiki için herhangi bir hazırlık gerekiyor mu?    r_video.PNG

Bu tetkik için herhangi bir ön hazırlık gerekmemektedir.

Skolyoz ve Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) nasıl çekilmektedir?    r_video.PNG

Her iki işlemde ayakta yapılmaktadır. Hastanın metal veya filme gölge yapabilecek objeleri ve giysileri çıkarmaları istenir. Verilen önlüğü giyen hastalarımız teknisyenin yönlendirmesine göre hareket etmelidir. Skolyoz grafisi iki yönlü çekilmekle beraber, orto-röntgenogram genellikle tek yön çekilmektedir. İstisnai durumlarda iki yönlü çekimde yapılabilmektedir. Doktorun talebine göre ayağın altına takoz yerleştirme yapılarak da çekim gerçekleştirilmektedir.

Skolyoz ve Orto-röntgenogram (Alt ekstremite boy grafisi) çektirdikten sonra sonuçlarını ne zaman alabilirim?    r_video.PNG

Görüntüler çekim yapıldıktan yaklaşık 1 saat sonra sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız  e-nabız  şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.