Histero-salpingo-grafi (Rahim filmi)(HSG)
05 Ağustos 2022

Histerosalpingografi (HSG) nedir?    r_video.PNG

Histerosalpingografi (HSG) yani ilaçlı rahim filmi, tüplere ve rahim içine kontrast madde verilerek radyografik yöntemlerle incelenmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. İşlem esnasında radyografide görülen bir sıvı rahim ağzından rahim içine verilerek bu sıvının rahim içini ve tüpleri görünür hale getirmesi sağlanır. Kontrast madde rahim ağzından basınçla verildiği için bazı durumlarda tüplerdeki mukus benzeri engelleyici yapıları temizleyerek tedavi edici etki de gösterebilir. Klasik olarak rahim filmi çekildikten sonraki ilk 6 ayda gebelik oranlarında bir yükselme vardır. Rahim filmi hem tüplerin hem de rahim içinin durumunu gösterdiği için kısırlık durumlarında yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.

HSG (ilaclı rahim filmi) hangi durumlarda istenir?    r_video.PNG

En sık kullanım nedeni kısırlıktır. Görüntüleme tekniklerindeki ilerlemelere rağmen tüplerin geçirgenliğini en iyi gösteren yöntem hala ilaçlı rahim filmi yani HSG'dir.

Hastanenizde HSG (Ilaclı Rahim Filmi) nerede cekilmektedir?    r_video.PNG 

Kadın Doğum ve Çocuk binası giriş kat görüntüleme merkezinde Radyoloji bölümünün içerisinde yapılmaktadır.

HSG (Ilaclı Rahim Filmi) cektirmek icin ne yapmalıyım?    r_video.PNG

Genellikle infertilite, tüp bebek ya da kadın doğum polikliniklerine muayene olmak gereklidir. Eğer doktorunuz sizden HSG çekimini talep etmiş ise, HSG çekimi için gerekli reçeteyi mutlaka doktorunuzdan talep etmelisiniz.

HSG (Ilaclı Rahim Filmi) cektirmek icin nasıl randevu alabilirim?   r_video.PNG

Hastanemizde HSG (Rahim Filmi) çekimi; başvuran hastaların yoğunluğu ve filmin sizin için uygun zamanda çekilmesi gerekliliği nedeniyle randevu sistemi ile yapılmaktadır. Doktorunuz HSG tetkikini istedikten sonra Kadın Doğum Sekreterli'ği size gerekli bilgilendirme ve yönlendirme yapacaktır.

HSG (ilaclı rahim filmi) ne zaman cekilmelidir?    r_video.PNG

 Mensturasyon bitiminden itibaren 3-4 gün içinde çekilmelidir. Bu bilgi yaklaşık olarak verilmiştir. HSG’yi (Rahim Filmini) mensturasyon başlangıcından itibaren 14 gün içinde çektirebilirsiniz. Bu dönemde rahim içi dokusu ince ve gebelik ihtimali düşüktür. Böylece hem filmlerin kalitesi artar hem de olası gebeliğe verecek zararlar engellenmiş olur.

HSG (Ilaclı Rahim Filmi) cekimi oncesi ne yapmalıyım?    r_video.PNG

  • Hasta çekim tarihine kadar cinsel acıdan korunacak.
  • HSG isteyen doktor rahim filmi için 3 (üç) adet ilaç yazacaktır. Bunlardan biri antibiyotik, ikincisi ağrı kesici, üçüncüsü ise çekimde kullanılacak kontrast maddedir.
  • Antibiyotik çekim tarihinden 3 (üç) gün önce kullanılmaya başlanacaktır.
  • Hasta çekime geleceği gün çekimden yarım saat önce ağrı kesiciden 1 (bir) adet içecektir.
  • Çekime gelirken de üçüncü ilacı (kontrast maddeyi) KULLANMADAN beraberinde getirecektir.
  • Çekim günü sabah 08:30 civarında, HSG isteğini yapan doktor sekreterliğinden HSG(İlaçlı Rahim Filmi)  girişi tekrar yaptırılmalıdır.

         “Histerosalpingografi (Hsg) Çekimi Öncesi Bilgilendirme Ve Rıza Formu” için lütfen tıklayınız…


Randevu gunu HSG (Ilaclı Rahim Filmi) icin Rontgenden tekrar giris yapmam gerekiyor mu?    r_video.PNG

HSG isteğini yapan doktordan randevu günü girişinizi tekrar yaptırdıktan sonra Radyoloji bölümü sekreterliğine gelinip HSG(İlaçlı Rahim Filmi) işlemlerinin başlatılması sağlanmalıdır. Listede yazılı olan ağrı kesici ilaç, yemek yedikten sonra içilmelidir. Çekim, Radyoloji bölümünde Kadın Doğum doktorunun ve gerekirse Radyolog doktorunun gelmesiyle yaklaşık saat 09:00-10:00 arası başlayacaktır.

HSG (Ilaclı Rahim Filmi) nasıl cekilir?    r_video.PNG

Rahim filmi c-kollu skopi odasında çekilir. Hasta skopi masasının üzerine sırt üstü bir şekilde uzanır ve  jinekolojik muayene olacak gibi hazırlanır. Skopi odasında genellikle Kadın Doğum uzmanı, Radyoloji Teknikeri, gerekirse Radyoloji uzmanı ve klinik destek personeli bulunur. Kadın doğum uzmanı tarafından hastaya aynı jinekolojik muayenede olduğu gibi muayene aleti (spekulum) takılır. Spekulum takıldıktan sonra hastanın rahim ağzı (serviks) antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu işlemlerin ardından, rahim ağzına ince uzun bir tüp şeklinde, kanül olarak ifade edilen bir alet yerleştirilir. Rahim ağzına yerleştirilen aletin içerisinden rahim içerisine doğru radyoopak sıvı (film çekimi için gereken ilaç) verilir. Bu sıvının özelliği röntgen ışınlarını geçirmemesi ve görüntüde parlak şekilde görülebilmesidir. Verilen sıvı rahim içerisine ve oradan tüplere ve tüpler açıksa karın içerisine kadar ilerler. Bu esnada hasta hafif bir ağrı hissedebilir. Rahim içerisine ilaç verilirken birkaç defa karın bölgesine skopi ile bakılır. İşlem bittikten sonra rahim ağzına yerleştirilen alet alınır ve spekulum (muayene aleti) çıkartılır. Daha sonra hasta masadan kalkabilir. 40 dakika sonra Röntgen sekreterine giderek karın bölgesi için röntgen barkodunu talep etmelidir. Sonrasında röntgen çekim odasına barkodunu teslim ettikten sonra isminin çağrılması için bekleyecektir. Sırası gelindiğinde çekim yapılacaktır.

HSG (ilaclı rahim filmi) islemi ne kadar surmektedir?    r_video.PNG

Rahim filmi çekimi toplamda ortalama 15-20 dakika süren bir işlemdir.

HSG (ilaclı rahim filmi) agrılı bir islem midir?    r_video.PNG

HSG çekilmesi kısmen arılı bir işlemdir. Ancak bu ağrı kısa süreli bir ağrıdır ve dayanılamayacak düzeylerde değildir. Ağrının şiddeti kişiye göre farklılık gösterir. Özellikle ilaç verilirken rahimde bu yabancı maddeye karşı reaksiyon ve kasılmalar olur. Bu ağrı nedeni ile bazen tüplerde spazm olabilir ve normalde açık olan tüpler kapalı gibi görülebilir.

HSG cekildikten sonra neler olabilir?    r_video.PNG

Lekelenme tarzında ya da az miktarda vajinal kanama olabilir. Bu yüzden hastalar yanlarında ped bulundurmalıdır. Kanama artarsa ya da birkaç günden uzun sürerse doktorunuzu arayınız. Hafif ya da orta şiddette bel ve kasık ağrısı olabilir. Ağrı artar ise doktorunuzu arayınız. Ateşiniz çıkarsa bu erken bir enfeksiyonun belirtisi olabilir hemen doktorunuzu arayın. İşlem sonrası, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalı olabilir. Bu konu ile ilgili doktorunuz size gerekli uyarılarda bulunacaktır.

Hastanenizde anestezili HSG (ilaclı rahim filmi) cekiliyor mu?    r_video.PNG

Hastanemizde anestezili HSG çekimleri yapılmamaktadır.

HSG (Ilaclı Rahim Filmi) cektirdikten sonra sonucları ne zaman alırım?    r_video.PNG

Çekim yapıldıktan hemen sonra görüntüler hastane bilgisayar sistemine (HIS) yüklenecektir. Ayrıca uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız  e-nabız  şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.