İntra-venöz-pyelografi (İlaçlı böbrek filmi)(İVP)
12 Ekim 2022

Intra Venoz Pyelografi (IVP) nedir?   r_video.PNG

İyotlu kontrast maddelerin intravenöz yolla (damardan) enjeksiyonu sonrası, belli zaman aralıkları ile seri grafilerin alınarak böbrek fonksiyonlarının, toplayıcı sistemlerinin ve tüm üriner sistemin görüntülenmesi amacına yönelik yapılan tetkiktir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) neden yapılır?   r_video.PNG

İdrar yolları böbrekler, böbreklerde yapılan idrarı idrar kesesine taşıyan üreterler ve idrar kesesinden dışarı atılmasını sağlayan üretradan meydana gelir. Böbrek, üreter ve mesanenin kontrast madde verilerek görünür hale gelmesi sağlanarak hastalıklar teşhis edilmektedir. IVP kullanılarak teşhis edilen hastalıkların başlıcaları şunlardır;

  • İdrar yollarında bulunan yapısal anormalliklerin teşhis edilmesinde,
  • İdrarda bulunan kanın sebebinin araştırılmasında,
  • Sırt ağrılarının sebebinin araştırılmasında,
  • Böbrek taşının yerinin belirlenmesinde,
  • Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonlarının araştırılmasında,
  • Bir kaza sonrasında idrar yollarında hasar olup olmadığının ortaya çıkarılmasında,
  • İdrar yollarındaki tümörün yerinin belirlenmesinde İVP kullanılabilir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) hastanenizde nerede yapılmaktadır?   r_video.PNG

Ana bina 0. kat Radyoloji bölümünde Röntgen-2 odasında işlem gerçekleşmektedir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) randevu islemleri nasıldır?    r_video.PNG

Hastalarımız doktor isteği ile beraber Radyoloji sekreterliğine başvururlar. Bu tetkik ön hazırlık gerektiren bir tetkik olduğu için iki gün sonrası için randevu verilmektedir. Ön hazırlık bilgilendirme süreçleri Radyoloji hemşiresi tarafından yapılmaktadır.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) öncesi nasıl hazırlanmalıyım?    r_video.PNG

İşlemden 24 saat öncesinden itibaren posa bırakan lifli gıdalar, kızarmış yiyecekler ve et yenilmemelidir. Tanesiz çorba, içerisinde pulpası (meyve özü) olmayan meyve suyu, şekersiz soda, şekersiz ve sütsüz kahve ya da çay içilebilir. Özellikle süt ve kremalı içecekler ile gaz yapıcı içecekler içilmemelidir. Bol su içmeleri tavsiye edilir. Barsak temizliğinin sağlanmasına yönelik olmak üzere, işlemden 14 saat önce, oral yoldan alınmak üzere müshil kullanılmalıdır. Kullanılacak müshil ve kullanım şekli, hastanın yaşı ve kilosuna göre doktoru tarafından belirlenmektedir. Çekime gelirken en az 8 saatlik bir açlık gerekmektedir.

Hastalarımız çekime gelmeden önce aşağıda ki bilgilendirme ve rıza formunu evlerindeki bilgisayarlardan çıktı alıp imzaladıktan sonra işlem günü beraberinde getirebileceklerdir. Rıza belgesiolmayan hastalarımıza bu belge, randevu günü sekreterliğimiz tarafından bilgileri doldurmaları için verilecektir.

İ.V.P. (İntra Venöz Pyelografi) Tetkiki Bilgilendirme ve Onam Formunu İndirmek için lütfen tıklayınız.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) nasıl yapılmaktadır?   r_video.PNG

Çekim öncesi hastanın üzerinde bulunan metal cisimler ve takılar çıkartılır. Hasta üzerindeki giysileri çıkararak kendisine verilen önlüğü giyer. Filmin çekileceği yerdeki masa üzerine yatırılan hastaya bir başlangıç filmi çekilir. Genellikle koldaki bir toplardamardan hastaya kontrast madde enjekte edilir. Kan dolaşımında dağılan bu madde böbreklere ulaşır. Böbreklerden süzülerek idrar yollarına geçer. Bu sayede böbreklerden başlayarak tüm idrar yolları X ışını yardımıyla görünür hale gelir. Belirli aralıklarla film çekilerek kontrast maddenin geçtiği idrar yollarındaki anormallikler tespit edilir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) tetkiki ne kadar surmektedir?   r_video.PNG

Belirli aralıklarla yapılan çekim genellikler 30 dakika sürmektedir. Böbrek fonksiyonları yavaş olan hastalarımız böbreğin fonksiyonuna göre 30 dakikadan daha fazla işlem sürmektedir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) cekim sonrası ne yapmalıyım?    r_video.PNG

Çekim sonrası hastalarımız günlük yaşamlarına rahat bir şekilde dönebilirler. Damar yolundan verilen kontrast maddenin vücuttan atılması için hastalarımıza bol su içmeleri tavsiye edilir.

Intra Venoz Pyelografi (IVP) cektirdikten sonra sonucları ne zaman alırım?   r_video.PNG 

Çekim yapıldıktan hemen sonra görüntüler hastane bilgisayar sistemine (HIS) yüklenecektir. Ayrıca uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız  e-nabız  şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.